کشکول

صنعت گردشگری

کشکول

صنعت گردشگری

فلیپین منطقه‌ای ناشناخته برای ایرانیان

ادواردو مارتین آرمنیز :

ایران و جمهوری فیلیپین

مناطقی ناشناخته برای تجار و گردشگران

 

نویسنده: عماد عزتی

فیلیپین کشوری با نزدیک 7100 جزیره زیبا میان اقیانوس در جنوب قاره آسیا همواره برای گردشگران و تجار ایرانی ناشناخته باقی مانده است در حالی که مراسم جاذبه‌های طبیعی، سنت، جشنواره‌ها و غذاهایش در کنار صنایع خرد و کلان این کشور می‌تواند هرساله تعداد عمده ای از گردشگران و تجار ایرانی را به این منطقه سرسبز از آسیا روانه کند و در بازگشت گردشگران و بازرگانان فیلیپینی که همین چهار دهه پیش کاملا با کشورمان آشنا بودند را دوباره به ایران ارمغان آورد.

از این رو قانون با توجه به نزدیک شدن پنجاهمین سالگرد آغاز روابط دیپلماتیک کشورما با فیلیپین سری به دفتر کار سفیر این کشور در تهران ادواردو مارتین آرمنیز زده تا از چند و چون این روابط از گذشته تا کنون بپرسد که او نیز با خوش رویی ما را در محل کارش پذیرفت.

 

باتوجه به اطلاعات و آماری که در اختیار داریم چیزی حدود سالانه 200 هزار نفر گردشگر ایرانی وارد خاک تایلند می‌شوند و کمی بیشتر از این تعداد روانه مالزی شده اند اما متاسفانه با توجه به بعد نزدیک این کشورها با فیلیپین هنوز نتوانسته ایم ارتباط تبادل گردشگر را میان دو کشور فراهم نماییم چون در آخرین آمار ارایه شده از تعداد گردشگران ایرانی تنها نزدیک به 5000 نفر از کشور من بازدید کرده اند و نزدیک به 3000 نفر از هموطنان من نیز سر از ایران درآورده اند.

البته به عقیده من ممکن است با توجه به اطلاعات آب و هوایی فیلیپین که در اختیار گردشگران ایرانی است بسیاری از آنها فکر کنند این کشور دارای جاذبه های یکسانی همچون تایلند و مالزی یا حتی اندونزی است درحالی که به هیچ عنوان اینگونه نیست و فیلیپین دارای جاذبه‌هایی متفاوت با این کشورهاست که اصلی ترین آن مربوط به فرهنگ و فستیوال‌های این کشور است. همانطور ه می دانید در تمام مجلات و وب سایت‌های گردشگری فیلیپین جزو 15 کشور برتر جاذب برای گردشگران است و در آخرین آمار مربوط به سال 2015 در رتبه هشتم قرار گرفته است درحالی که این جاذبه نه در ایران شناخته شده و ایران هم که جزو کشورهای مطرح است برای هموطنان من شناخته شده نیست.

چه مدت از اقامت شما در ایران گذشته؟

من نزدیک به دوسال است که در ایران اقامت دارم

آیا می‌توانید فارسی صحبت کنید؟ خیر فقط در حد چند کلمه

نظر شما درباره ایران چیست؟ همانطور که همه می‌گویند تاریخچه غنی ایران زبان زد خاص و عام است. این درحالی است که چهار فصل بودن آب و هوای کشورتان می‌تواند دلیلی عمده برای حضور گردشگران متعدد داخل مرزهای کشورتان باشد.

تاکنون از چند شهر ایران بازدید کرده‌اید؟

اصفهان، شیراز، همدان، کیش ، قشم ، بندرعباس و کرج اما تعداد زیادی از شهرهای کشور ایران باقی مانده که در صورت فرصت باید به آنها سفر کنم.

نظر شما درباره تهران چیست؟ این شهر همانند اکثر شهرهای بزرگ جهان مشخصه‌های یکسانی دارد که کاملا شبیه به آنهاست و ترافیک گل سرسبد آن است. من فکر می‌کنم جمعیت تهران شبیه به مانیل پایتخت کشور من است

با کدام یک از وسایل نقلیه عمومی ایران سفر کرده‌اید؟

برای رفتن به مسافت‌های دور از هواپیما استفاده می‌کنم اما برای مسافت‌های نزدیک از اتوبوس که به نظر من هر دو وسیله قابل اعتماد بود و کیفیت خدمات مناسبی برای گردشگران دارد.

نظر شما درباره راه‌های ایران چه بوده است؟

به عقیده من جاده‌های ایران در حد قابل قبولی استانداردهستند و برای گردشگرانی که علاقمند به رانندگی در جاده‌های ایران هستند بخصوص انهایی که با دوچرخه یا موتورسیکلت وارد مرزهای جمهوری اسلامی ایران می‌شوند بهترین گزینه است تا بتوانند راهشان را به راحتی پیدا کنند.

به عقیده شما چرا گردشگران ایرانی هنوز به دیدنی‌های فیلیپین جذب نشده‌اند؟

به نظر من دلایل گسترده‌ای در این زمینه دخیل است که عمده آن مربوط به نبود اطلاعات کافی و دقیق در این زمینه است به این ترتیب که در هر دو بخش نیازمند ارایه اطلاعات گسترده‌تری هستیم  که زیاد به آن توجه نشده است. اما دلیل دیگر را می‌توان در فاصله بین دو کشور دانست که متاسفانه هنوز هیچ پروازی مستقیمی میان دو کشور برقرار نشده است و باید در این زمینه ایران و فیلیپین برنامه ریزی کرده تا شاهد حضور مسافران بیشتر در فرودگاه‌هایمان باشیم.

آیا در این زمینه یعنی برقراری پرواز مستقیم تصمیم گیری شده است؟

بله مشغول رایزنی با شرکت ماهان ایر هستیم که در صورت برقراری و امضاء قرارداد پرواز مستقیم میان دو کشور برقرار خواهد شد. اگرچه شرکت هواپیمایی گلف ایر هم در این زمینه مذاکراتی با ما داشته است تا پرواز ارزان قیمت در اختیار متقاضیان سفر به مانیل قرار دهد

به نظر شما تبلیغات گردشگری درباره فیلیپین و ایران به اندازه لازم صورت گرفته است؟

خیر، چون بایک نگاه اجمالی در خواهیم یافت هرگز تبلیغات انجام شده درباره این مقصد گردشگری همانند کشورهایی مثل تایلند و مالزی نبوده و همین امر باعث ناشناخته بودن ایران و فیلیپین برای یکدیگر شده است.

آیا برنامه‌ای برای معرفی جاذبه‌های کشورتان دربازار ایران دارید؟

بله، بابرخی از آژانس‌های هواپیمایی و ایرلاین‌ها مذاکراتی داشتیم و در حال بررسی چگونگی همکاری و توسعه گردشگری میان دو کشور هستیم تا بتوانیم بسته‌های گردشگری مناسبی برای مسافران ایرانی مهیا کنیم. اگرچه وزارت گردشگری کشور فیلیپین هم برنامه‌هایی برای برقراری ارتباط با تور اپراتورهای ایرانی جهت گسترش همکاری و توسعه در نظر دارد.

در اخبار آمده دانشجویان و دانش آموزان ایرانی در شور شما مشغل به تحصیل هستند آیا آماری در این زمینه در اختیار دارید؟

بله، گروه زیادی از ایرانیان برای تحصیل به کشور من وارد شده و مشغول درس خواندن در مقاطع مختلف تحصیلی هستند در حال حاضر حدود 4000 دانش آموز ایرانی در کشورمن مشغول به تحصیل هستند که این خود به عنوان فرصتی مناسب در اختیار دو کشور قرار گرفته است ولی متاسفانه تاکنون از آن استفاده نشده است.

دلیل حضور دانشجویان ایرانی در کشور شما چیست؟

اول سطح علمی دانشگا‌ه‌های کشور من و پس از آن هزینه‌مناسب اقامت و زندگی هرچند از آموزش به زبان انگلیسی هم باید در توسعه این روند یاد کرد. چون کشور فیلیپین به عنوان سومین کشوری به غیر از آنهایی که ذاتا انگلیسی زبان هستند، است که بخش عمده‌ای از ساکنانش می‌توانند به زبان انگلیسی صحبت کنند همانطور که می‌دانید نزدیک به یکصد میلیون نفر در کشور من زندگی می‌کنند که برهمین اساس می‌توانند به خوبی انگلیسی صحبت کنند.

آیا اطلاعات و آماری از درآمد صنعت گردشگری فیلیپین در اختیار دارید؟

همانطور که قبلا نیز اشاره شد کشورمن جزو کشورهای جذاب برای گردشگران است و از آنجا که جاذبه‌های زیادی مثل سواحل طبیعت و آثار باستای در این منطقه وجود دارد همواره شاهد توسعه گردشگری هستیم اما درباره جذب گردشگران باید بگویم رقمی نزدیک به صنعت گردشگری ایران را به خود اختصاص داده‌ایم . به عنوان مثال در سال 2014 فیلیپین کمی بیشتر از 5 میلیون نفر گردشگر را پذیرایی کرده است . براساس همین آمار بیشترین تعداد مربوط به کره جنوبی بوده است و پس از آن ژاپن، آمریکا و در نهایت چینی ها هستند . این درحالی است که وزارت گردشگری فیلیپین قصد دارد از سراسر جهان ردشگران را به دیدنی های منطقه جلب کند.

کشورشما برای گردشگران گران است؟

به عقیده من خیر گران نیست. همانطور که می دانید کشور من در حال توسعه است و بسیاری از کسانی که از این منطقه دهکده جهانی بازدید کرده‌اند معتقدند  هزینه گردشگری و اقامت در کشور من چیزی مشابه تایلند و اندونزی است. این درحالی است که برخی مواد ارزانتر از دیگر مناطق جهان بوده است به عنوان مثال غذا در کشور من قیمت ارزانی دارد.

آیا درخواست همکاری از سوی توراپراتورهای ایرانی داشته اید؟ بله درخواست‌های فراوانی از توراپراتورهای گردشگری ایران داشته ایم که با ارایه پیشنهادهایی قصددارند روند توسعه گردشگری را میان دو کشور افزایش دهند که مشغول رایزنی با آنها هستیم.

آیا برنامه ای برای آسانتر شدن شرایط دریافت ویزا برای گردشگران ایرانی دارید؟

بله، همانطور که می‌دانید اکنون روند دریافت ویزا برای گردشگران ایرانی بنا به دلایلی کمی مشکل است ولی قصد داریم با استفاده از راهکارهای قانونی و همکاری میان وزارتخانه کشورم و ایران این روند را کاهش دهیم و شرایط دریافت ویزا را برای گردشگران ایرانی کاهش دهیم.

قبل از انقلاب ایران تعداد زیادی از هموطنان شما در ایران زندگی می‌کردند پس چرا اکنون عنوان می‌کنید ایران برای گردشگران فیلیپینی ناشناخته است؟

بله ؛ قبل از انقلاب در ایران تقریبا حدود 15000 فیلیپینی در ایران زندگی می‌کردند و همین موضوع باعث شده بود دو کشور درباره یکدیگر بیشتر از حال حاضر بدانند اما این روند پس از انقلاب و گذشت زمان کاهش یافت چون نه تنها برخی از این افراد در ایران ماندند بلکه گروه دیگر هم به کشورهای اطراف ایران رفتند و جریان اطلاعات میان دو کشور قطع شد. در آن زمان درواقع بزرگترین گروه آسیایی ساکن ایران بودند اما اکنون کشورهای حاشیه خلیج فارس این تعداد را در خود جای داده‌اند.

در آن زمان بسیاری از فیلیپینی‌ها در ایران برای شرکت‌های خارجی فعالیت می‌کردند و به همین دلیل ساکنان کشور شما بودند . عمده این افراد در ایرلاین‌های مختلف یا صنایع نفتی کار می‌کردند که البته نمی‌تواند تعداد پزشکان و نرس‌های بیمارستان را در این میان نادیده گرفت. این درحالی است که پس از انقلاب و خروج شرکت‌های ایرانی به هر دلیل از ایران این پرسنل هم مجبور به خروج از ایران شدند و خاک ایران را ترک کردند هرچند گروه کوچکی هنوز در ایران ساکن هستند.

اشاره کردید گروه زیادی از هموطنان شما در کشورهای حاشیه خلیج فارس مشغول به کار هستند آیا این تعداد خود بالقوه برای گردشگری ایران مفید نیستند؟

بله اگر کمی به آمار توجه داشته باشیم درخواهیم یافت گروه زیادی از همطونان من که در کشورهای حاشیه خلیج فارس مثل عربستان و امارات و قطر یا بحرین مشغول به کار هستند همواره در جزیره کیش حداقل دو یا سه روز اقامت داشته اند. این اقامت برای این بوده است که این افراد برای تمدید مهلت ویزای خود براساس قوانین باید از مرزهای کشور محل اقامتشان خارج شده و دوباره پس از دریافت ویزا وارد آن کشور شوند . این تعداد براساس آمار حدود 3 میلیون نفر است که اگر ایران و سازمان گردشگری آن بتواند برای آنها برنامه ریزی داشته باشد درواقع سه میلیون گردشگر فیلیپینی بالقوه کنار مرزهای ایران هستند و می‌توان به راحتی آنها را در خاک کشور پذیرایی کرد.

به نظر شما ایران برای گردشگران خارجی جذاب است؟ بدون تردید اینگونه است و نباید به هیچ عنوان به پاسخی غیر از این فکر کنیم.

نظر شما درباره مردم ایران چیست؟ همه شنیده‌ایم ایرانیان بسیار مردمان خونگرم و مهربانی هستند اما باید واقعا از نزدیک دید که این جملات بدون دلیل برای مردم ایران گفته نشده این مردم برای کمک به غریبه‌ها لحظه شماری می‌کنند بنابراین گردشگران حتی اگر به زبان محلی مسلط نباشند نگران هیچ موضوعی در خاک ایران نیستند.

آیا تاکنون مکشکلی درگردشگری ایران دیده‌اید؟

دو مشکل اساسی درباره گردشگری ایران به نظر من وجود دارد که باید به آنها توجه ویژه داشته باشید اول اینکه برخی از زیرساخت‌ها متناسب با تقاضای سفر در صورت تبلیغات گسترده نیست مثل هتل‌ها در برخی از شهرهای گردشگر پذیر ایران در صورت افزایش ورود گردشگران با کمبود محل اقامت و هتل مواجه خواهید شد.

اما دومین مورد که یکی از تاثیرگذار ترین مشکلات است مربوط به انتقال پول و استفاده از کارت‌های بانکی معتبر بین المللی مثل ویزا کارت یا مسترکارت است که به دلیل نبود امکان استفاده گردشگران مجبور به همراه داشتن مبالغ زیادی پول نقد هستند که خوشایند نیست برای آنها.  اجازه دهید به سومین مورد نیز اشاره کنیم آنهم درباره مناطق تاریخی و موزه‌هاست چون تابلوها یا اطلاعات دوزبانه در برخی مراکز وجود ندارد بنابراین ممکن است شما برای بازدید موزه‌ای رفته باشید اما اطلاعاتی به زبان بین المللی در آن وجود ندارد.

به نظر شما ایران کشوری ارزان قیمت برای گردشگران است؟ بله، همانطور که می‌دانیم برخی نوسانات موجود در قیمت ارز و دلار باعث شده تا هم اکنون ایران به عنوان یکی از کشورهای بسیار ارزان قیمت برای گردشگران شناخته شوداما فراموش نکنیم که تنها ارزان بودن عاملی برای جلب نظر گردشگران نیست و باید به فکر پایدار بودن حضور گردشگران باشیم از این رو از فرصت به وجود آمده باید استفاده کنید تا جریان گردشگران به ایران همواره برقرار باشد .

یکی از شاخصه‌های گردشگری فیلیپین در توسعه گردشگری درمانی است نظر شما در این زمینه چیست؟

همانطور که قبلا اشاره کردم بسیاری از فیلیپینی ها بخصوص در بخش درمان و بهداشت خارج از مرزهای کشورمن در اروپا و دیگر کشورها مشغول به کار هستند همین دلیل بسیار محکمی است برای سطح بالای آموزش دانشگاه ها و شرایط پرورش پزشکان و نرس‌های بیمارستانی بنابراین نباید فراموش کرد این موضوع توانسته تاثیر به سزایی در توسعه ردشگری پزشکی فیلیپین داشته باشد.

یکی دلایل توسع گردشگری پزشکی در کشورمن این است که هزینه درمانی در فیلیپین نسبت به بسیاری از کشورهای دیگر جهان کم و قابل قبول است و با توجه به کیفیت بسیار بالای خدمات درمانی جای تردید نیست که بیشتر گردشگران علاقمند به حضور و درمان در مرزهای کشور من هستند. اما یک نکته را فراموش نکنیم که می‌توان برای آن برنامه‌ای بلند مدت و دقیق داشته باشیم آنهم در مورد توسعه گردشگری پزشکی ایران است.

همانطور که می‌دانید ایران مشغول برنامه ریزی برای توسعه گردشگری درمانی خود در جهت جذب گردشگران درمانی از کشورهای همسایه خود است درحالی که کشور من هم در این زمینه تجربیات بسیار مناسبی در اختیار دارد بنابراین آن فرصتی که به عقیده من تاکنون دیده نشده است همکاری میان هر دو کشور برای توسعه گردشگری پزشکی است . این درحالی است که می‌توان با استفاده از بسته‌های بسیار جذاب گردشگری برای گردشگران نظر گروه عمده‌ای از آنها را جلب کرد.

آیا شما اشتراکی میان توسعه گردشگری میان دو کشور دیده اید؟

بله همانطور که در ابتدا صحبت‌ها اشاره شد هر دو کشور دارای تعداد مشابهی از گردشگران خارجی هستند و هر دو کشور قصد توسعه و افزایش تعداد بازدیدکنندگان خارجی را دارند بنابراین اگر امکان استفاده از تجربیات یکدیگر در میان به وجود اید بی تردید هر دو می‌توانندبه مقصود خود برسند. ما در فیلیپین به افزایش تعداد هتل‌ها نیاز داریم که در ایران نیز اینگونه است. از طرف دیگر قصد گسترش تبلیغات برای جلب نظر گردشگران را داریم که شما در ایران هم به دنبال این موضوع هستید پس می‌توانیم با استفاده از ظرفیت‌های موجود وقانونی آینده گردشگری هر دو کشور را به یکدیگر ارتباط دهیم.

به نظر شما امکان سرمایه گذاری مشترک وجود دارد؟

بنابر اصول سرمایه گذاری همه افراد به دنبال سرمایه گذاری با سود مناسب هستند که در هر دو سوی مرزهای ایران و فیلیپین این موضوع مهیاست به عنوان مثال با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیایی کشور من امکان سرمایه گذاری در حمل و نقل دریایی بسیار مهیاست این می‌تواند برای سرمایه گذاران ایرانی مناسب باشد و در کشور من هم سرمایه گذارانی برای توسعه هتلسازی وجود دارد که می‌توان در ایران از دارایی آنها استفاده کرد.

ایا شرایط خاصی برای سرمایه گذاران خارجی کشور شما تدارک دیده است؟

یکی از مهمترین سیاست‌ها در کشورهای مختلف جهان جذب سرمایه‌های خارجی است و بهترین راهکار جلب نظر سرمایه گذاران در صنعت گردشگری به عنوان پویاترین صنعت جهان است پس جای تردید نیست کشور من با استفاده از قوانین موجود شرایط مناسبی برای سرمایه گذاران تدارک دیده باشد تا بتواند نظر سرمایه گذاران را به خود جلب کرده و امنیت سرمایه گذاری آنها را در نظر داشته باشد.

کدام از بخش‌های صنعتی شما بیشتر برای سرمایه‌گذاران خارجی جذاب بوده است؟

اولین و بیشترین بخش مربوط به گردشگری است و پس از آن می‌توان به صنعت معادن اشاره کرد هرچند بحث ساخت و ساز و زیرساخت‌ها نیز می‌تواند از دیگر بخش‌های جذاب برای خارجی‌ها باشد. شرایط دقیقا شبیه به ایران است چون در کشورشما مناطق آزاد تجاری یکی از بهترین و جذاب‌ترین مراکز برای سرمایه گذاری خارجی‌ها بوده است که این موضوع از دید تجار فیلیپینی هم دور نمانده است.

با این شرایط چطور تاکنون سرمایه‌گذاری مناسبی در این زمینه صورت نگرفته است؟

اجازه دهید قبل از پاسخ به این سئوال به مواردی جالب اشاره کنم، بطور کلی 70 درصد اقتصاد کشور من به صورت مصرفی و مناسب برای صادرات محصولات دیگر کشورهاست اما طرح‌های زیربنایی در فیلیپین مثل ساخت جاده، فرودگاه ، ساختمان سازی ، مواد اولیه مثل فولاد ، سیمان ، ساخت نیروگاه و آلومینیوم مورد نیاز فیلیپین است که بسترمناسبی برای صادرات از ایران در این زمینه مهیا شده است.

از سوی دیگر فیلیپین یک کشور بزرگ کشاورزی است و با توجه به گرمسیر بودن آن محصولات کشاورزی متنوعی از جمله موز که عمده ترین محصول کشاورزی است به صورت عمده صادر می شود که بعد از چین و ژاپن، ایران سومین کشور وارد کننده این محصول است. این درحالی است که متاسفانه علیرغم شباهت های زیادی که در زمینه صنایع کوچک و بزرگ دارند شناخت و آشنایی کاملی از ظرفیت های خود ندارند و باید زمینه مناسب برای تبادل کالا و خدمات بین دو کشور فراهم شود.

همانطور که می‌دانیم جمعیت کشور من نزدیک به یکصد میلیون نفر است که درواقع برای سرمایه‌گذاران بازار هدف بسیار مناسبی است و می‌توان برای آن برنامه ریزی کرد چون در هر زمینه‌ای آمادگی سرمایه گذاری دقیق وجود دارد. این درحالی است که اقتصاد کشور من نیز به سرعت درحال گسترش است. به عنوان مثال GDP فیلیپین سال 2014 میلادی 2/7 درصد رشد داشته است.

هرچند جمعیت جوان کشور فیلیپین که زیر سال سن دارند نیز می‌تواند سوژه‌ای برای سرمایه گذاری خارجی‌ها باشد.

پشنهاد شما چیست؟

در این زمینه می‌توان به برگزاری سمینارها و نشست‌های مختلف اشاره کرد و باید برای آنها هردو کشور برنامه ای داشته باشند. تا از این فرصت طلایی به وجود آمده استفاده کنیم خصوصا اینکه در آستانه رسیدن به پنجاهمین سالگرد برقراری ارتباط دیپیماتیک میان دو کشور هستیم. البته نباید فراموش کنیم طبق قوانین موجود در کشور من خارجی‌ها نمی‌توانند زمین برای خودشان خریداری کنند بلکه باید با استفاده از امکانات موجود سرمایه گذاری مشترک با یک فرد فیلیپینی داشته باشند پس این طبیعی است که ما به دنبال سرمایه گذاری مشترک در کشورمان هستیم.

نظر شما درباره غذاهای ایرانی چیست؟

همانطور که می‌دانید غذا  خوراک بخشی از فرهنگ هر کشور است که در ایران به واسطه فرهنگ چندین هزار ساله جای تردید نیست که تعداد زیادی  از غذاها وجود  داشته باشد که هر کدام می‌تواند باعث جلب نظر گردشگران و البته خارجی ها در این سرزمین باشند.

نکته جالب درباره غذاهای ایرانی و ذهنیت هموطنان من این است که با توجه به اینکه دانشجویان زیادی از ایران در کشورمن بخصوص درپایتخت زندگی می‌کنند هم اکنون تعداد زیادی رستوران ایرانی در این منطقه در دسترس عموم است که باعث شده تا غذاهای ایرانی در ذهن بیشتر پایتخت نشینان آشنا باشد. که معروفترین آن مستر کباب است.

 

 

 

 

 

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد