مصاحبه با سفیر سوئد
سوئد یا سرزمین دریاچهها همیشه در ذهن ما نمادی از زیبایی و سرما بوده است. تفریحات زمستانی، آفتاب نیمه شب، هتل یخی و زیباییهای تابستانی این کشور باعث شده که سالانه حدود 16 میلیون گردشگر به این کشور در شمال قاره سبز سفر کنند. با این توصیف بسیاری از ماجراجویان و گردشگران ایرانی نیز علاقهمند به دیدن جاذبههای این سرزمین هستند، اما این بار چمدان قصد دارد دیدنیهای ایران زمین را از زبان عالیرتبهترین مقام سوئدی ساکن ایران یعنی سفیر چهل و نه ساله این سرزمین زیبا، آقای پیتر تیلر peter tejler بشنود. وی برای نخستین بار سال 1992 میلادی از ایران بازدید کرده است ولی اکنون حدود ده ماه است که به عنوان سفیر سئود وارد خاک ایران شده و با رویی گشاده و باز به سئوالات چمدانی ما پاسخ داد.
قبل از ایران در چه کشوری ماموریت داشتید؟
آفریقای جنوبی و پاکستان.
از چه شهرهای ایران تاکنون بازدید کردهاید؟
قم، کاشان، اصفهان، شیراز، همدان، مشهد و یزد.
کدام شهر ایران را بهترین شهر گردشگری ایران میدانید؟
به عقیده من، اصفهان شهره خاص و عام است، بنابراین معمولا نام این شهر بر سر زبانهاست.
آیا شما خودتان در ایران رانندگی میکنید؟
تا جایی که شرایط اجازه بدهد بله من خودم رانندگی میکنم، ولی هنگام دیدارها و ملاقاتهای رسمی شرایط و موقعیت دیپلماتیک را رعایت میکنم.
شنیدم رانندگی در سوئد کاملا قانونمند است. نظر شما درباره رانندگان ایرانی چیست؟
من در کشورهای زیادی رانندگی کردهام و به عقیده من هر کشوری شرایط خاص خودش را دارد، ولی به نظرم ایرانیها کاملا متفاوت از دیگران رانندگی میکنند. رانندگان ایرانی به سبک ایرانی رانندگی میکنند.
اصلیترین تفاوتی که در رانندگی ایرانیها دیدید، چه بوده؟
رانندگان ایرانی در یک خط رانندگی نمیکنند، یعنی هرگز به خطکشی خیابانها توجه نمیکنند.
نظر شما درباره جادههای ایران چیست؟
همانطور که قبلا هم گفتم من در کشورهای مختلفی رانندگی کردم، به طور کلی جادههای ایران بخصوص جادههای اصلی از شرایط ایدهآل و مناسب برخوردار هستند، اما در جادههای فرعی بدون تردید مشکلاتی دیده میشود که این موضوع در دیگر مناطق جهان هم دیده میشود.
نظر شما درباره علائم راهنمایی و رانندگی ایران چیست؟
امتیاز ویژه تابلوهای رانندگی در جادههای ایران، نوشتههای انگلیسی آنهاست که برای هر گردشگری جلب توجه میکند، به عنوان مثال من در سوریه این امکان را ندیدم. تابلوها به زبان عربی بودند، اما در جادههای ایران بیشتر مناطق دوزبانه هستند.
به اصفهان سفر کردید، چه چیز اصفهان برای شما جالب بود؟
ابنیه تاریخی بخصوص مساجد این شهر برای من و البته فکر کنم براید تمام گردشگران خارجی جالب و جذاب باشد.
نظر شما درباره سطح زبان انگلیسی در این شهر گردشگرپذیر یعنی اصفهان چیست؟
فکر میکنم فقط در مناطق گردشگرپذیر کسبه میتوانند خوب با گردشگران ارتباط برقرار کنند. در دیگر مناطق شهر شاید ارتباط برقرار کردن با مردم کمی دشوار باشد. به عنوان مثال اطراف میدان نقش جهان هیچ مشکلی نیست، اما اگر چند خیابان از این میدان دور شویم و به مناطق بومی سری بزنی، شاید درصد کمی از مردم بتوانند متوجه خواسته گردشگران خارجی بشوند. به عقیده من، این نقص بزرگی برای یکی از شهرهای مهم گردشگرپذیر ایران است.
خوب شاید فقط این مناطق برای گردشگران جذاب است. آنجا هم که مشکلی نیست. نظر شما در این باره چیست؟
ببینید گردشگری یک صنعت است و در این صنعت رقابت شدیدی هم در حال برگزاری است. اگر باور کنیم که گردشگری یک صنعت پویاست، باید این موضوع را هم دریابیم. چون گردشگران وقتی به شهری سفر میکنند، فقط در مناطق معروف اقامت نخواهند کرد؛ بلکه بسیاری از آنها با یک کولهپشتی به راه میافتند تا واقعیت فرهنگ آن کشور را دریابند. بنابراین دانستن زبان و ارتباط برقرار کردن با گردشگران برای رونق این صنعت بسیار لازم و اجباری است. بسیار اتفاق افتاده که حتی در دورافتادهترین نقاط کشورهای گردشگرپذیر، حضور گردشگران را دیدهایم، البته نمیتوان انتظار داشت که کل مردم بتوانند با گردشگران ارتباط برقرار کنند، ولی باید توجه داشت که اگر قصد موفقیت در این صنعت را داریم، باید به نیازهای گردشگران توجه داشته باشیم.
نظر شما درباره شعرای معروف ایران مثل حافظ و سعدی چیست؟
همانطور که قبلا اشاره کردم، به شیراز سفر کردهام، خوب بدون تردید از مقبره این دو شاعر بزرگ ایران هم بازدید کردهام. هیچکس نمیتواند نقش تاثیرگذار این دو شاعر بزرگ را در فرهنگ و تمدن ایران نادیده بگیرد. اگر از دوستداران شعر و ادب بگذریم، بسیاری از گردشگران خواهان بازدید از این دو مقبره هستند، چون هر دوی آنها شهرت جهانی دارند و علاوه بر مردم ایران بسیاری هم شیفته خود کردهاند.
به عقیده شما، این دو آرامگاه نقش مهمی در گردشگری مناطق دارند؟
جای هیچ تردید نیست که این دو باعث رونق گردشگری منطقه شده است، اما هرگز نباید فراموش کنیم که دو یا سه جاذبه اینچنینی برای موفقیت گردشگری منطقه هرگز کافی نیست، بلکه میتواند عاملی برای موفقیت باشد، پس این دو جاذبه در کنار دیگر جاذبهها موفق هستند.
به نظر شما، گردشگران چطور دوباره به یک کشور جذب میشوند؟
صنعت گردشگری چرخهای مشخص است که از بازاریابی تا خدمات تقسیمبندی شده، بنابراین اگر بتوان پس از جلب نظر گردشگران، سرویسدهی مناسبی به آنها داشته باشیم، بدون تردید آنها دوباره به جاذبههای کشورمان جلب خواهند شد. نباید هرگز به اماکن تاریخی یا هتلهای فعلی خودمان فکر کنیم؛ بلکه جاذبههای نوین و شرایط جدید باعث میشود تا گردشگران همیشه به فکر سفری دوباره به کشوری که قبلا سفر کردند، باشند.
آیا نمونهای هم دارید؟
بله در کشور من این اتفاق افتاده، به عنوان مثال مراکز خرید، امکانات تفریحی جدید و ارزانقیمت علاوه بر تشویق گردشگران داخلی، دیگران بخصوص کشورهای اطراف را وادار به بستن چمدان میکند.
بسیاری از گردشگران بارها و بارها از کشورهای اطراف سوئد وارد کشور من شدهاند تا از خرید خود لذت ببرند. بنابراین فقط اماکن تاریخی و هتلها نیستند که باعث جذب دوباره گردشگران به منطقهای خاص میشوند.
به خرید ارزان اشاره کردید، لطفا بیشتر توضیح دهید.
هرسال تعداد زیادی از گردشگران هلندی، آلمانی و فنلاندی برای خرید با قیمت مناسب اجناس مورد نیازشان از مرزهای سوئد وارد کشور من میشوند و فقط یک چادر مسافرتی همراه دارند. این موضوع بیانگر این است که این گروه هرگز برای اقامت در هتلهای پنجستاره به سوئد نیامدهاند و فقط برای یکی دو روز و خرید مناسب به کشور من سفر کردهاند؛ کاری به اماکن تاریخی و جاذبههای دیگر هم نخواهند داشت، بنابراین مزیت جلب نظر گردشگران با فروشگاههای بزرگ و جشنواره خرید در جلب نظر گردشگران بر هیچکس پوشیده نیست.
نظرتان درباره میوه های ایران چیست؟
محصولات کشاورزی ایران بسیار سالم و خیلی خوشمزه هستند، بخصوص محصولات باغی، طعم میوه های ایران واقعا خوشمزه است. بهترین محصولی که من از ایران مصرف می کنم و می شناسم برنج ایرانی است که عطر و طعم آن واقعا بی نظیر است.
نظر شما درباره صنایع دستی ایران چیست؟
اگر از شهرت و جایگاه صنایع دستی ایران بگذریم، باید به کل تولیدات محلی هر کشور اهمیت دهیم، چون یکی از عوامل موثر جلب نظر گردشگران همین تولیدات است. صنایع دستی، غذاها، پوشش و به طور کلی هر چیزی که مختص منطقه ای خاص از کشور باشد، برای گردشگران جذاب و دیدنی خواهد بود.
نظرتان درباره حمل و نقل عمومی ایران چیست؟
شرایط حمل و نقل عمومی ایران به عقیده سفیر سوئد مناسب است، اما می گوید اگر قصد توسعه گردشگری را دارید، باید به حمل و نقل ارزانقیمت مثل قطار بیشتر فکر کنید، چون بیشتر گردشگران نگران هزینه حمل و نقل و جابجایی در مقصد خود هستند. من به عنوان یکی از مهمانان همایش توسعه حمل و نقل ریلی اخیر بودم. به عقیده من، باید به حمل و نقل ریلی در ایران بیشتر توجه کنیم، چون ارزان ترین وسیله حمل و نقل است.
نظر شما درباره متروی تهران چیست؟
من خودم از این وسیله استفاده می کنم. به عقیده من تنها راه دوری از ترافیک تهران، توسعه مترو در آن است. تهران باید تحت پوشش کامل خطوط مترو باشد تا از بار ترافیکش و آلودگی هوای آن کاسته شود.
حمل و نقل هوایی ایران را چطور دیدید؟
مناسب و قابل اعتماد است.
آیا دوچرخه سواری می کنید؟
بله. من در کشورم و محل تولدم همیشه با دوچرخه برای انجام کارهایم میروم. همان طور که میدانید سوئد یکی از کشورهایی است که بیشتر شهروندانش از دوچرخه برای رسیدن به محل کار خود یا خرید رفتن استفاده میکنند.
چه تعداد ایرانی از کشور شما دیدن میکنند؟
حدود یکصد هزار ایرانی در سوئد زندگی میکنند که خانواده آنها همیشه به سوئد سفر میکنند، اما در مورد گردشگران نمیتوان عدد دقیقی ارائه کرد، چون کشور من عضو منطقه شنگن است، بنابراین شاید بسیاری از ویزاهای توریستی که در سفارت سوئد صادر میشود، مقصد اصلی آنها کشور من نباشد و همچنین برعکس بسیاری از ویزاهایی که برای دیگر کشورهای عضو صادر میشود، ممکن است به سوئد سفر کنند. بنابراین هرگز عدد دقیقی نخواهیم داشت، اما به طور کلی سوئد 16 میلیون گردشگر را سال گذشته پذیرایی کرده است.
نظر شما درباره رستورانها و نقش آنها در توسعه گردشگری چیست؟
خوردن غذای خوشمزه بخش مهمی از سفر گردشگران است، اما نباید فقط به فکر غذاهای محلی باشیم، چون این موضوع باعث محدودیت گردشگران میشود. به عنوان مثال وقتی من در سوئد هستم، علاقه دارم غذای ایتالیایی را امتحان کنم، بنابراین باید غذاهای بینالمللی در دسترس گردشگران باشد.
نظر شما درباره رستورانهای ایرانی چیست؟
بزرگترین مزیت ایران رستورانهایش است، اما اشکال عمده این رستورانها این است که بیشتر به غذاهای ایرانی توجه شده و اشکال دیگر اینکه وقتی به رستورانهای محلی مراجعه میکنیم، منوی انگلیسی در دسترس نیست، اما به عقیده من تعداد رستورانهایی که غذاهایی بینالمللی سرو میکنند، بسیار کم و نامتوازن با تعداد گردشگران یا علاقهمندان به غذاهای بینالمللی است.
اگر قصد سفر داشته باشید، ترجیح میدهید از خدمات آژانسهای مسافرتی استفاده کنید یا خودتان سفرتان را مدیریت خواهید کرد؟
به طور کلی من علاقهمندم سفرهایم را خودم برنامهریزی و مدیریت کنم، بنابراین زیاد نیازی به آژانسهای هواپیمایی ندارم. البته نباید فراموش کنیم که امروزه خودمان با استفاده از اینترنت میتوانیم تمام سفرهایمان را برنامهریزی کنیم.
به اینترنت اشاره کردید. به عقیده شما نقش دنیای مجازی در صنعت گردشگری چیست؟
صنعت گردشگری امروزه بدون دنیای مجازی معنای واقعی نخواهد داشت، چون به نوعی گردشگری به دنیای مجازی وابسته شده است. همانطور که قبلا گفتم هماکنون میتوان تمام مراحل سفر از ابتدا تا انتها یعنی خرید و رزرو بلیت، کرایه اتاق یا هتل و حتی بلیت مراکز گردشگری مورد علاقه خودمان را قبل از سفر و در اتاق کارمان تهیه کنیم. پس به عقیده من هرگز گردشگری بدون اینترنت در قرن حاضر هیچ معنی نخواهد یافت.
نظر شما درباره اینترنت در ایران چیست؟
اگر در حالت کلی بخواهید سرعت اینترنت در ایران کند است. اگرچه پوشش آن و کاربران اینترنت ایرانی زیاد هستند، اما سرعت دسترسی به اطلاعات کند صورت میگیرد، ولی در بخش گردشگر خیلی ضعیف عمل شده است. به عقیده من ایران اگر قصد موفقیت در صنعت گردشگری خود را دارد، باید به این موضوع هم خوب دقت کنید تا هر دو موضوع یعنی گردشگری و دنیای مجازی در راستای یکدیگر رشد کنند. بسیاری از خدمات اینترنتی گردشگری هماکنون در ایران بسیار ابتدایی صورت میگیرد و تا رقابتهای بینالمللی فاصله زیادی دارد.
شما به عنوان گردشگر نه به عنوان سفیر کشور سوئد در سفرهایتان ترجیح میدهید از هتلهای لوکس استفاده کنید یا از هتلهای معمولی؟
من با توجه به شرایط مقصد و البته برنامه سفرهایم، محل اقامت خودم را انتخاب میکنم؛ هرچند که اکثر گردشگران سفرهای خود را به گونهای برگزار میکنند که کمترین هزینه اقامت و حمل و نقل را داشته باشند، ولی من با توجه به برنامه خودم محل اقامتم را انتخاب میکنم. گاهی اقتصادی سفر میکنم و گاهی فوقلوکس. به عنوان مثال اگر قصد تفریحات ساحلی را داشته باشید، واقعا اقامت در هتل پنج ستاره شاید معنی نداشته باشد، ولی گاهی به قصد بازدید اماکن فرهنگی و تاریخی سفر میکنید. پس میتوان در هتل پنج ستاره هم اقامت داشت. ولی نباید فراموش کنیم که در حال حاضر بسیاری از بکپکرها سراسر دنیا سفر میکنند و علاقهمند هستند کمترین هزینه را داشته باشند.
به هتل و محل اقامت اشاره کردید، نظر شما درباره هتلهای اصفهان چیست؟
اصفهان به عنوان یکی از شهرهای گردشگرپذیر ایران تعداد هتلهایش بسیار کم است و هیچ تناسبی با میزان درخواست سفر به آن شهر تاریخی نیست. این شهر برای سلیقههای مختلف، محل اقامت مناسب در اختیار ندارد.
همان طور که میدانید نوسانات قیمت ارز ایران را هماکنون به مقصدی ارزانقیمت برای گردشگران تبدیل کرده است. نظر شما در این باره چیست؟
هرچند هزینههای سفر در انتخاب مقصد موثر است، اما به عقیده من گردشگران مقصد سفرهایشان را به دلیل ارزان بودن انتخاب نمیکنند؛ بلکه عوامل متعددی در انتخاب مقصد سفرها دخیل است که یکی از این دلایل هزینه سفر است. من هرگز نشنیدهام که کسی بگوید ایران کشور ارزانی است، پس به آنجا سفر میکنم.
نظر شما درباره گردشگری دریایی در ایران چیست؟
همه میدانیم گردشگری دریایی با تمام هیجانات و تفریحات خود در حال حاضر یکی از مهمترین دلایل جذب گردشگر در گوشه و کنار جهان است و ایران هم با توجه به سواحل شمالی و جنوبی خود امکانات خوبی در این زمینه در اختیار دارد، ولی به عقیده من گردشگری دریایی در ایران با وجود تمام پتانسیلهایش هنوز در سطح جهان معروف نشده است.
به عنوان مثال من علاقهمند ماهیگیری هستم، ولی هنوز توری در این زمینه ندیدهام یا اینکه نمیتوان قایق کرایه کرد و به دریا زد و برای چند روز سرگرم ماهیگیری شد. اینها نقاط ضعف گردشگری دریایی ایران است که باید به آن توجه بسیار شود، چون پتانسیل طبیعی آن در این کشور فراهم است.
نظر شما درباره سرمایهگذاری خارجی در گردشگری ایران چیست؟
دو پرسش اصلی در ذهن سرمایهگذاران باعث حضورشان در منطقهای خاص از جهان خواهد شد. اول این که میپرسند تضمین سرمایه من چیست؟ و دوم این که حاصل این سرمایهگذاری چقدر است و سود این کار برای من چیست؟
به همین دلیل هنوز ایران نتوانسته امتیاز مناسبی در اختیار سرمایهگذاران قرار نداده است. پس نمیتوان زیاد انتظار حضور سرمایهگذاران خارجی به ایران را داشته باشیم.
نظر شما درباره گردشگری زمستانی ایران چیست؟
هر چند من از کشور سوئد آمدهام و همه فکر میکنند باید شیفته این نوع گردشگری باشم، اما من در ایران این نوع گردشگری را مطابق استانداردهای جهانی نمیدانم، اگرچه شما پیست اسکی دارید یا این که تعداد بسیاری از جوانان ایرانی به ورزش اسکی علاقهمند هستند ولی خدمات جانبی این نوع گردشگری هنوز در ایران فراهم نیست. به عنوان مثال فرض کنیم حادثهای در یکی از پیستهای اسکی ایران رخ دهد، هنوز خدمات درمانی یا مراکز مناسبی نزدیک این مراکز نیست. مصدومان احتمالی در این اماکن برای دستیابی به خدمات مناسب باید مسیر طولانی را طی کنند. من فکر میکنم گردشگری زمستانی در ایران هنوز تا معروف شدن و مقصد شدن فاصله بیشتری دارد.
به طور کلی به عقیده شما ایران برای گردشگران بینالمللی جذاب است؟
ایران اگرچه در جهان به واسطه مراکز باستانی و طبیعت آن معروف است، ولی هنوز مشهور نشده است، چون فقط در همه محافل گردشگری جهان درباره تاریخ و تمدن ایران سخن گفته شده است که کافی نیست. دیگر جاذبههای ایران باید در سطح بینالمللی معرفی شود تا بین گردشگران نیز مشهور شود. بیشتر وبلاگها و کتابهای راهنمای گردشگری جهان از تمدن و مهماننوازی ایرانیان نوشتهاند در حالی که بسیاری از جاذبههای دیگر ایران حتی اسمی از آنها نیست. پس ایران باید سعی کند در این زمینه نیز حرکت کند.
از جاده ابریشم چه می دانید؟
بدون تردید هر شخصی که به آسیا و خاورمیانه فکر می کند و درباره گذشته آن کنجکاو باشد درباره این جاده تاریخی که اروپا و آسیا را به یکدیگر متصل می کرد مطالبی خوانده و می دانید ، من هم وقتی در کشور پاکستان بودم بخشی از این جاده را دیدم و تجربه سفر در این جاده تاریخی را دارم .
آیا خاطرات سفرتان را نوشته اید؟
خیر من هیچ وقت درباره سفرهای خودم مطلبی ننوشته ام و تنها چیزی که از سفرهای خودم دارم چند عکس یادگاری باشد گاهی هم یکی از صنایع دستی منطقه مورد نظر را به عنوان یادگاری نزد خودم نگهداری می کنم.
نظر شما درباره گردشگری پزشکی ایران چیست؟
در واقع من هیچ اطلاعاتی در این زمینه نه در ایران و نه در دیگر نقاط جهان ندارم
آیا برآوردی از گردشگری سوئد در اختیار دارید؟
بله ، سالانه حدود 16 میلیون گردشگر از کشور من بازدید می کنند و تقریبا 17 میلیون دلار درآمد به صنعت گردشگری سوئد هدیه می دهند . بخشی از این آمار مربوط به گردشگران داخلی سوئد است اما بیشتر آن مربوط به گردشگران بین المللی است که از سوئد بازدید می کنند.
مهمترین جاذبه کشور سوئد برای گردشگران چیست؟
قبل از هرچیزی طبیعت کشور من بسیار جذاب است اما به عقیده بسیاری از گردشگران این جشنواره های مختلف سوئد است که باعث سفر آنها به کشور من شده است . جشنواره های تابستانی و زمستانی در هر زمان باعث بسیاری به سمت کشور من بار سفر ببندند.
تاثیر رسانه در صنعت گردشگری چیست؟
کمتر کسی در این کره خاکی زندگی می کند که از تاثیر رسانه در زندگی و صنایع مختلف اگاه نباشد بنابراین این رسانه ها هستند که سمت و سوی بسیاری از اقتصادها از جمله اقتصاد گردشگری را در آینده مشخص می کنندو گاهی باعث تغییر سیاست های خرد و کلان انها می شوند.
در مورد برگزاری نمایشگاههای تخصصی گردشگری چه نظری دارید؟
هر ساله تعداد بی شماری از این نوع نمایشگاهها سراسر جهان بخصوص در کشورهای گردشگرپذیر مثل آلمان، آمریکا یا هر نقطه دیگر از جهان برگزار می شود اما به عقیده من تاثیر این نمایشگاهها هرگز همانند رسانه ها نیست.
اگر قصد مسافرت داشته باشید مقصد سفرتان را چگونه انتخاب می کنید؟
ابتدا رایانه خودم را روشن می کنم و به سایت lonely planet سری می زنم چون عقیده دارم هرکس که قصد سفر دارد باید ابتدا به این سایت سری بزند تا بتواند مقصد سفرش را به درستی تعیین کند.
درباره اکوتوریسم چه نظری دارید؟
همانطور که قبلا گفتم من در کشورهای آفریقایی تجربه سفر در پارک های ملی را دارم بنابراین هم ارزش طبیعت در صنعت گردشگری را می دانم و هم به آن علاقمند هستم
رنگ مورد علاقه شما چیست ؟
تاکنون به رنگ خاصی توجه نکردم
یک کلمه درباره کشورتان بگویید؟
دموکراتیک
یک کلمه درباره ایران بگویید؟
سوپرایز کننده
چند سال دارید؟
من 49 سال دارم
به کدام ورزش علاقمند هستید؟
من دوچرخه سوار هستم
اگر بخواهید از ایران یادگاری داشته باشید چه چیزی همراه خواهید برد؟
بدون تردید یادگاری سفرهایم از ایران فرش ایرانی خواهد بود
نظر شما درباره میوه های ایران چیست؟
به عقیده من طعم و مزه های میوه های ایرانی بهترین بخش اقامت و سفرهایم در این کشور بوده است.